Vækst-plan er visionsløs med få gode takter.

Vækstplanen for fremtidens landbrug og fødevareproduktion får ikke den fulde opbakning hos landsforeningen Frie Bønder – Levende Land.
Men man roser dog dele af planen: ”Vi er glade for, at man vil hjælpe mindre producenter ind på markedet og sikre dem en rimelig markedsandel; det bakker vi op om, men vi ser med bekymring, at man vil løse landbruget problemer med de samme midler, som har skabt problemerne”, siger foreningens formand Hans Jørgen Nygaard, Dybvad. 
”Vækstplanen rummer som udgangspunkt blot mere at det samme, som vi har set tidligere – bare i et højere gear. Vi skal lave flere svin, mere kød, flere æg og mere korn, uden at det på nogen måde er dokumenteret, at varerne kan afsættes til fornuftige priser. Samtidig lægges der også op til at få fremmed kapital gennem selskabsdannelse, hvormed landmanden bliver reduceret til driftsleder.      Vi ønsker at bevare selvejet og den selvstændige, frie bonde”, siger Nygaard
”Der er ingen visioner i vækstplanen om at styrke økologisk grøntsagsavl, ekstensivt dyrehold og landboturisme, som ikke er nævnt med et eneste ord. Og intentionerne om iværksætteri og nye produkter er meget luftige og mindre målrettede end visionerne om øget konventionel produktion og eksport”, siger formanden og påpeger, at der jo ikke bliver mere dyrkbar jord.
”Frie Bønder – Levende Land forventer, at det ikke kun bliver de største brug, der får lettere lånemuligheder, men at regeringen husker, at de små og mellemstore landbrug også har brug for at låne til investeringer i driften. Samtidig skal det være nemmere at oprette nye landbrug og genoprette nedlagte landbrug, for det har været alt for let at nedlægge og sammenlægge. Den eneste virkeligt visionære løsning er en strukturreform, som resulterer i mange flere mindre og mellemstore brug, og det kan regeringen nå endnu”, siger formanden.

”Vi forventer, at man, når de rigtige tal kommer på bordet, vil revidere vækstplanen radikalt. De tal, som man lægger til grund for planen er nemlig helt fejlagtige. Tag blot de anførte ca. 25 procent af vores eksportindtægter, som angiveligt skulle hidrøre fra fødevarer. Det er helt i skoven. I sidste ende kan al menneskelig aktivitet relateres til fødevarer, men det er ikke redeligt at medregne alt fra minkskind til maskiner og nydelsesmidler i noget, der skal forestille at udgøre et seriøst grundlag for politiske beslutninger om landbrugets fremtid”, slutter Hans Jørgen Nygaard, som forventer at den ny fødevareminister vil rette op på det mangelfulde beslutningsgrundlag.
xxxx

Yderligere oplysninger
Formand Hans Jørgen Nygaard, tlf. 98864509 / 24410745
Pressekretær Henrik Kuske Schou, tlf. 23805045

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.