Frie Bønder går direkte til EU for at bevare støtte til de små landbrug

Hvis regeringens forslag til anvendelsen af EU-støtten vedtages, vil 8.200 danske landbrugsfamilier miste EU-støtten fra 1. januar 2015. NaturErhverv under Fødevareministeriet har meldt ud at man vil flytte den nedre grænse fra 2 til 5 hektar, for at kunne søge støtte – den såkaldte Enkeltbetaling. Begrundelsen for at ændre hektargrænsen er et krav om at målrette støtten til det ”erhvervsmæssige landbrug”, hvilket vil ramme mange små landbrug, herunder rigtig mange deltidslandbrug.

-Vi forstår ikke, at regeringen det ene øjeblik ønsker mere liv på landet og flere familier til at bosætte sig herude, og så det næste øjeblik gør det vanskeligere for os, som ønsker at leve på landet, og ønsker at drive miljøvenligt landbrug, og landbrug med høj dyrevelfærd, siger foreningens formand Hans Jørgen Nygaard, Dybvad.

- Vi kan ikke forestille os, at det var tanken bag EU’s nye landbrugsreform, at man skal fjerne støtten fra de mindste landbrug. I flere andre EU-lande går man den modsatte vej, og giver mere til de mindste, fordi man ved, at de repræsenterer mangfoldighed og livskvalitet i landdistrikterne.

- Samtidig har vi ikke fået at vide, om man vil ophæve landbrugspligten for ejendomme under 5 ha. Og hvad med krydsoverenstemmelseskravene?, spørger formanden. Bortfalder de også? Skal man udlægge randzoner, selvom hektarstøtten forsvinder? Hvordan skal det så kompenseres uden at blive et bureaukratisk helvede. Når man fjerner støtten fra en bestemt gruppe, kan man jo ikke lave fradrag i en støtte, der ikke gives, hvis der sker overtrædelser.

Frie Bønder vil nu gå direkte til EU, og spørge kommissionen om det var hensigten, at de enkelte lande skulle ”stjæle” støtten fra de mindste brug, og beder i den forbindelse om hjælp og støtte fra de småbønder og andre, som bliver ramt af de nye regler. Man kan henvende sig direkte via Frie Bønder – Levende Lands’ Facebookside www.facebook.dk/levendeland eller via e-mail til info@levende-land.dk.

Yderligere oplysninger
Formand Hans Jørgen Nygaard, tlf. 98864509/24410745
Pressekretær Henrik Kuske Schou, tlf. 23805045

Med venlig hilsen
FRIE BØNDER – LEVENDE LAND

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.