Frie Bønder: Nye toner fra fødevareministeren omkring besætningsafgiften, men……

Fredag den 1. Marts deltog Frie Bønder – Levende Land i Økologisk Landsforenings årsmøde. Her deltog også fødevareminister Mette Gjerskov. Frie Bønder spurgte ministeren, om det er rimeligt, at små dyrehold med flere dyrearter skal opkræves for kr. 873 pr. dyreart, som det ellers fremgår på Fødevarestyrelsens hjemmeside. 

Fødevareministeren erklærede, at man kun bliver opkrævet for en besætning over 10 dyr pr. lokation uanset, hvor mange dyrearter man har. Har man over 10 dyr uanset dyreart på en anden lokation, bliver man også opkrævet for denne.
I Frie Bønder – Levende Land er vi glade for, at det kun er for det samlede dyrehold og ikke pr. dyreart, afgiften opkræves. Det holder vi selvfølgelig ministeren fast på.

Men afgiften er stadig for høj, siger Frie Bønder – Levende Lands formand Hans Jørgen Nygaard, Dybvad. Den rammer nemlig stadig helt skævt, idet en lille besætning med 11 høns skal betale lige så meget, som den store besætning med 2500 søer med afkom, siger formanden. Man må forvente, at Fødevarestyrelsen har foretaget en risikovurdering af samtlige dyrehold i Danmark, siger Nygaard. Her vil det fremgå klart, at sandsynligheden for at for at finde uregelmæssigheder vokser med antallet af individer besætningen. Derfor modtager de største brug også flest kontrolbesøg.
Fødevareministeren siger, at det er for at undgå unødigt bureaukrati, at man lader de små betale for de stores velfærdskontrol. Imidlertid er det ganske enkelt at indføre en graduering og en bagatelgrænse. Så hvis nogen skal fæste lid til ministerens ord fra mødet i Økologisk Landsforening om, at ”vi gør alt hvad vi kan for at skabe lige konkurrence”, ja, så ændrer hun straks på opkrævningen af denne klokkeklart konkurrenceforvridende afgift, slutter Hans Jørgen Nygaard.

Dette indlæg blev udgivet i Pressemeddelelser. Bogmærk permalinket.